Beste filmfestivals voor de filmliefhebbers in Nederland

Roll, camera, actie! Cinema zoals we die kennen is een opwindend en creatief gebied, en het is hartverwarmend om Nederland de cinema te laten erkennen door enkele van de grootste filmfestivals te hosten.
De festivals organiseren niet alleen een overvloed aan jonge en oude acteurs, maar tonen ook korte films, speelfilms, documentaires en animaties en televisiedrama’s van bestaand en nieuw regietalent. Drie grote festivals vinden plaats in Nederland.

Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival wordt jaarlijks door de stad Utrecht georganiseerd in de maanden september en oktober. De stad glamoureert tot de hoofdstad van alle filmische activiteiten in deze periode.

Opgericht in 1981 door de veteraan filmmaker Joe Stelling, organiseerde het festival aanvankelijk de filmbroederschap, maar geleidelijk aan werd het in de loop van de jaren een platform voor meer wegen zoals documentaires en televisie. Het bereiken van het creatieve hoogtepunt was de Canon van de Nederlandse Cinema met zestien epische films in 2007. Naast de premiers heeft het festival zijn eigen Gouden Kalveren die individuele onderscheidingen heeft.

International documentary film festival

Jaarlijks in Amsterdam wordt sinds 1988 het beroemde International Documentary Film Festival (IDFA) gehouden. Het verkoopargument van het festival is de grimmige diversiteit die het verwelkomt, terwijl het in zijn profiel ontzagwekkende en intens diverse films in zijn portfolio onderbrengt.

Trouw aan zijn missie, het filmt cultureel verschillende films die de sociale thema’s die dringend behoefte aan aandacht samenvatten. Ze screenen niet alleen en de beste documentaires, maar hebben ook workshops, discussies en debatten rond brandproblemen.

Het hoogtepunt van de IDFA kwam in 2007 in de vorm van het IDFA DocLab, dat in zijn kat de beste feitelijke verhalen weergeeft en ook dieper graaft in technieken die de documentaire films van vandaag herdefiniëren. Naast het hosten van hun awards, heeft de IDFA een IDFA-forum waar de nieuwe talentenpool enkele kassa’s kan bellen door hun ideeën onder te brengen bij hoog-netto-individuen.

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een uniek filmfestival dat wordt georganiseerd door de stad Rotterdam in de maand januari, meestal in de laatste week. Het werd in 1972 opgericht door Hub Bals. Het festival adverteerde zichzelf met het unieke punt van het hosten van niet-commerciële, originele filmsportfolio. Ze promoten documentaires van sociale aard, korte films over fictief en select non-fictie werk, organiseren workshops voor beginnende filmmakers via hun entiteit, Rotterdam Labs.

In 1983 lanceerde het IFFR in 1983 ook een co-productie-marktentiteit als CIneMart, wat anders was dan hun gebruikelijke werking van alleen alternatieve en geselecteerde cinema. Net als hun embleem hebben ze de Hivos Tiger Awards die elk jaar buitengewoon talent herkennen en in de kijker zetten.

Nederland heeft iets voor iedereen. Het maakt niet uit of u op zoek bent naar een plezierreisje of een zakenreis. Of je nu op zoek bent naar avontuur of kunst, je hebt zeker iets dat op je wacht! Ontdek geweldige artiesten over de hele wereld en enkele internationale filmfestivals die je helpen kunst meer te waarderen.

Wessel Aarden

View more posts from this author